Günümüzde tüketim miktarının artmasının aksine güvenilir gıda üretimine uygun alanların azalması, hijyenin ve gıda güvenliğinin önemini bir kat daha arttırmıştır. İşletmelerin gıda güvenliği kurallarına ve yasal zorunluluklara olan uygunluğunun denetlenmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Üretimden sofraya kadar tüm kritik kontrol noktalarının nitelikli ve profesyonel denetçiler tarafından periyodik ve etkin bir şekilde denetlenerek işletmelerin üretim, tedarik, mutfak, personel, servis gibi alanlarında kalıcı hijyen koşullarının sağlanması, müşteri memnuniyeti ve sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir.Üretim ve hizmet sektörlerinde hijyen standartlarına olan uygunluk hijyen ve tedarikçi denetimleriyle sürdürülebilir kılınmaktadır. Bu denetimlerde firmaya özel kontrol listeleri ile fiziksel, kimyasal ya da biyolojik faktörlerden doğabilecek tehlikeler engellenerek işletme içinde etkin bir kontrol sistemi oluşturulur. Personel hijyen konusunda bilinçlenir. Güvenli ve kaliteli ürün üretilmesinin bir sonucu olarak müşteri güveni ve memnuniyetinin artması sağlanır.
İşletmelerin başarılı olmalarındaki anahtar noktalardan biri de tedarikçileridir. Tedarikçilerden zamanında ve aynı kalitede mamul temin etmek ve belirlenen kalite yönetim sistemine uyumlarını sürekli kılmak ancak tedarikçi denetimleri ile sağlanabilir.
2. taraf denetimleri ile kalite standardının yakalanması ve sürekliliğinin sağlanmasıyla işletmelerin marka imajı güçlendirilir ve işletmelere rekabet avantajı sağlanır.